Inspirovana dnesnim kulinarskym zazitkem v menze a hlavne vcerejsi bajecnou belgickou veceri, rozhodla jsme se, ze se s Vama o sve dojmy z mistniho jidla podelim :)
Portugalska kuchyne je tak rozsahla, ze to nemuzu do jednoho prispevku pojmout, tak zacnu tim, co uz jsem tu stihla ochutnat, a budu postupne casem pridavat dalsi. Misto tady si to rozhodne zaslouzi, jidlo je na Portugalsku skoro to nejlepsi (coz dokazuje mych 10 kilo, ktere jsem zvladla pribrat behem Erasmus pobytu v Coimbre.)
Zacnu sladkym, na kterym si ja zas tak neujizdim, ale vetsina lidi Vam tu rekne, jak moc miluje portugalske sladkosti. Nejznamejsi je tzv. PASTEL DE NATA. Tak se tomu rika obecne v celem Portugalsku, ale v Lisabonu ty nejlepsi pastely najdete ve ctvrti Belem, o ktere jsem tu uz driv psala, kde se nachazi originalni cukrarna, kde tyhle dortiky pecou a kde je muzete konzumovat jeste teple - tam ho dostanete pod nazvem PASTEL DE BELEM, v tehle uzasne, ale vzdycky turistama narvane pastelarii:
O co se jedna? Na recept se me neptejte, mam pocit, ze to musi byt straaasne tezke na pripravu a pece se to a vubec, to neni nic pro me (obzvlast, kdyz se tu vsude da za zhruba 70 centu koupit). Prvni dojem jsem mela, ze to je jakysi kosicek naplneny vajecno-pudingovym kremem a prejete-li si, posypany skorici, ale s nasim pudingem to nema pry nic spolecneho. Pro ilustraci obrazek tady:
Portugalske narodni jidlo je tzv. BACALHAU. Ve slovniku se dozvite, ze se jedna o tresku, ale vsadim se, ze si takhle tresku nikdo nepredstavi:
V teto forme (na slunci vysusena a nasolena ryba) se dovazi z Norska (takze vysusena a nasolena proto, aby vydrzela prepravu lodi), ale samozrejme se takhle nekonzumuje. Nekde jsem cetla, ze existuje az 1000 receptu na upravu bacalhau, ja jsem teda ochutnala jen dva, z toho i ten asi nejznamejsi, BACALHAU COM NATAS. A je to jedno z mych nejoblibenejsich jidel tady. V tomhle pripade recept znam, pze jsem byla u toho, kdyz mi to bylo vareno:) - predvari se brambory, osmazi cibule, pak se to da vsechno do zapekaci misky s nadrobno natrhanymi kousky tresky (ktera se musi predtim alespon noc odmacet ve vode, aby se zbavila soli) a cele se to zaleje smetanou ("natas") a da se to zapect a je to uchvatne a vsichni, kdo za mnou prijedete, to musite povinne ochutnat. Obrazek tady, uznavam, ze to nevypada nikterak lakave :)
Jak jsem psala na zacatku, byla jsem dnes uplne zaskocena tim, jak moc jsem si pochutnala v menze za 2 eura. Uz predtim mi tam vzdycky moc chutnalo, ale dneska jsem poprve jedla rybu, o jejiz existenci jsem nemela tuseni. Jmenuje se velmi vtipne, PEIXE RABO NA BOCA, cesky "ocas v tlame", pze rybicka vypada, jako by se hryzala do ocasu. Vubec to je v menze sympaticke. Za tak malo penez dostanete polevku (coz je dalsi vec, kterou tady mam desne rada - obvykle variace na CALDO VERDE, husta zeleninova polevka, spis krem), pecivo, piti, hlavni jidlo, ovoce a dort. Dorty nejim, pze bych to uz nezvladla. Volne k dispozici je olivovy olej a ocet a ruzna dochucovadla, ktere nikdo nekrade. Sedi se a ji venku na zahradce. Akorat system je vtipnu a typicky portugalsky, Nejdriv musite vystat jednu frontu, kde zaplatite pani ty 2 eura a ta vam vyda SENHU - o fenomenu "senha" - listecek, casto z poradovym cislem, se nekdy rozepisu, je to tady vsude, v pekarnach, lekarnach,... - no a pak se musite vydat do dalsi fronty, kde si naberete jidlo a ten listecek jine pani odevzdate...
Abych to nezamluvila, fotka dnesni rybicky tady:
Mno a koukam, ze jsem se rozepsala, takze o belgicke veceri a hlavne mych spolubydlicich, ktere jsem vcera konecne poznala a jsou skveli (!!! fakt), priste. Za chvili mi prijdou holky na navstevu a Spanelky maji varit tortillas a tak vubec.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Kromě té rybičky, co si papá vlastní ocásek, mě překvapivě zaujalo úplně všecko :-) I ta natrhaná treska mě láká, jak o tom píšeš, a to ryby fakt nejím! :-)
OdpovědětVymazat